Parodontologie
Parondontologia este ramura medicinii dentare care se ocupă cu afecțiunile gingivale. Combate bolile cauzate de bacteriile din cavitatea bucală, care afectează în primul rând gingia și țesuturile de susținere ale dintelui. Factorii care provoacă aceasta boala sunt problemele de igiena, tutunul, diabetul zaharat, cariile netratate, pubertatea, sarcina, stresul. Chiar dacă într-o primă fază, boala parondontolă este complet nedureroasă, consecințele acesteia sunt severe, atunci când sunt lăsate netratate (aproximativ 3 sau 4 adulti sufera de o formă sau alta a acestei boli).
SEMNE ȘI SIMPTOME
- depuneri de tartru, placă bacteriană și resturi alimentare;
- mirosul neplăcut (halena) în special dimineața, dar și în timpul zilei;
- sângerare la periajul dinților (poate lipsi, mai ales la pacienții fumători);
- pacientul observă rădăcinile dinților “dezvelite” de gingie;
- unii dinți din “fața” par mai alungiți decât ceilalți;
- gingia din jurul dinților poate deveni congestionată, de culoare roșu aprins spre violet, lucru care se asociază cu apariția durerii.
Există doua tipuri de tratament în funcție de afecțiunea parodontală:
1. Detartrajul subgingival în câmp închis
Se folosește aparatul cu ultrasunete combinat cu instrumentarul manual – chiurete Gracey, intervenția se face fără a da gingia la o parte.
2. Detratrajul subgingival în câmp deschis/cu sau fără material de regenerare
Se folosește același aparat cu ultrasunete, instrumentarul manual-chiurete Gracey, material de adiție dacă este cazul, intervenția se face prin îndepartarea gingiei printr-un lambou, pentru a vedea defectul osos.
Cheia succesului pe termen lung este igiena corecta de acasă și controalele regulate la stomatolog o data la 6 luni. Medicul stomatolog vă va ajuta să vă însușiți tehnicile corecte de periaj și alte metode de igienizare (ața dentară, floss, apă de gura).