Profilaxie

Este cea mai simplă și mai ieftină metodă de tratament. Profilaxia previne îmbolnavirea dentară și parodontală, preîntâmpinând astfel apariția complicațiilor. Așadar, profilaxia dentară are 2 roluri:
1. prevenirea apariției cariei dentare și a bolii parodontale
;
2. prevenirea evoluției cariei dentare și a bolii parodontale și a apariției complicațiilor.

PERIAJUL PROFESIONAL

Este un periaj dentar realizat cu ajutorul instrumentelor mecanice care are rolul de a îndeparta placa dentară. Placa dentară se depune după fiecare masă, de aceea, periajul mecanic trebuie să fie însoțit de o igienă bucală corectă.

DETARTRAJUL

Detartrajul reprezintă manopera de îndepartare a tartrului dentar. Deoarece tartrul se formează prin calcifierea plăcii dentare, acesta conține o cantitate foarte mare de microbi. Detartrajul se efectuează la cabinetul stomatologic și este nedureros. Se realizează cu ajutorul unor instrumente speciale bazate pe ultrasunete. În mod ideal, frecvența acestuia este de 2 ori pe an.

SIGILAREA ȘANȚURILOR ȘI FOSETELOR

Aceasta este o metodă foarte eficientă prin care se preîntâmpină stagnarea microbilor în șanțurile și fosetele molarilor și premolarilor prevenind astfel apariția cariilor la acest nivel.

Practic, se realizează niște obturații cu materiale fluide care vor “închide” șanțurile și fosetele dentare făcându-le mult mai greu accesibile pentru bacterii sau microbi.

DEPISTAREA ȘI TRATAREA CARIILOR INCIPIENTE

Este o metodă eficientă de profilaxie, deoarece previne evoluția cariilor și apariția complicațiilor. Cariile mici sunt ușor și relativ ieftin de tratat. Odată ce apar complicațiile datorită evoluției cariilor, tratamentul este cu atât mai complicat cât și mult mai scump.

Copoudent Tratament Profilaxie
Cele mai multe dintre aceste metode se aplică în cabinetul stomatologic în cadrul controlului periodic. De aceea și controlul periodic poate fi considerat o foarte eficientă metodă de profilaxie.