Terapie

Home TERAPIE

Terapie

Cariile reprezintă una dintre cele mai răspândite probleme dentare, afectând aproximativ jumătate din adulți. Părțile cele mai predispuse la carii sunt suprafețele dinților ce constituie mușcătura și zonele dintre dinți, locul în care deseori rămân resturi alimentare.
După ce consumăm alimente cu o concentrație mare de zahăr, bacteriile descompun zahărul în acizi ce atacă smalțul.
Caria dentară apare în momentul în care smalțul și dentina se înmoaie sub acțiunea atacului acid și se produce o cavitate. Odată ce a trecut de smalț, caria înaintează mai rapid prin dentină și ajunge la pulpă, producând inflamația și infecția.

În primele stadii cariile nu prezintă simptome, însă medicul își poate da seama dacă exista vreo carie, examinând radiografiile dentare. Acesta este unul dintre motivele pentru care vizitele regulate la stomatolog sunt atât de importante.
Odată ce caria ajunge la dentină, apare sensibilitatea dentară, în special la alimentele și băuturile dulci, acidulate sau fierbinți. Pe măsură ce caria ajunge la pulpă, apare și durerea. Dacă durerea apare la alimente dulci sau fierbinți, aceasta dureaza doar câteva minute sau secunde. Cu cât ajunge mai mult în interiorul dintelui, caria produce dureri persistente, care cedează doar cu ajutorul medicamentelor. În acest moment, vizita la medic este esențială, doarece se poate dezvolta un abces dentar.
Durerea este un simptom ce poate indica afectarea mai multor dinți, iar neglijarea sa duce la complicații cum ar fi pierderea dintelui.