Estetică

Home ESTETICĂ DENTARĂ

Estetica dentară

Tratamentul de albire dentară este unul dintre cele mai solicitate servicii de estetică dentară, acest fapt fiind o reacţie a importanţei tot mai mare pe care societatea contemporană o acordă înfăţişării exterioare. În aceste condiţii nu este de mirare că albirea dinţilor este o procedură solicitată în special de persoanele supuse atenţiei ochiului public.

ALBIREA DENTARĂ

Aceste tratamente cosmetice diferă în privinţa eficacităţii, costului, durabilităţii şi a afectelor secundare, însă albirea dinţilor se referă în general la aplicarea compuşilor peroxidici pe dinte, cum ar fi peroxidul de hidrogen. Aceşti agenţi penetrează smalţul şi albesc dentina, treptat, în timp.

Gradul de albire a dintelui variază în funcţie de mai mulţi factori:
  • tipul de pete;
  • concentraţia agentului de albire din produsul utilizat;
  • timpul în care agentul de albire acţionează pe dinte;
  • frecvenţa cu care tratamentul este repetat.

Există câţiva paşi necesari înaintea unui tratament de albire a dinţilor. În primul rând medicul stomatolog trebuie să stabilească dacă pacientul este un bun candidat pentru această procedură: albirea dinţilor nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor care alăptează, persoanele cu boli gingivale sau eroziune dentară, copiilor până în 15 ani şi persoanelor cu dinţii foarte sensibili sau alergice la peroxid.

ADVANTAJELE
ALBIRII DENTARE

DEZAVANTAJELE
ALBIRII DENTARE

Trebuie să avem în vedere şi faptul că albirea nu are efect asupra implanturilor, coroanelor sau oricărui alt tip de dinte care nu este natural. Dacă aveţi o plombă de culoarea dintelui, albirea va avea efect doar asupra suprafeţei dentare, nu şi asupra materialului plombei.

Candidaţii ideali pentru albirea dinţilor sunt persoanele ce prezintă pe dinţi pete gălbui sau maronii cauzate de cafea, ceai, alcool sau medicamente.
Cu cât culoarea dinţilor se îndepărtează de la galben spre vineţiu şi cenuşiu, cu atât petele sunt mai greu de îndepărtat. Dacă vă aşteptaţi ca după tratament să beneficiaţi instantaneu de dantură albă strălucitoare, este posibil să fiţi dezamăgiţi. Albirea presupune deschiderea nuanţei de alb cu câteva grade, rezultatul final depinzând de natura şi gravitatea petelor asupra dintelui, iar obturaţia se poate evidenţia inestetic.

Procedura de albire executată de către medicul stomatolog are cea mai mare eficienţă, deoarece se foloseşte cea mai mare concentraţie de peroxid: până la 38%. Tratamentul poate dura în jur de 3 ședinţe, iar în urma acestuia pacienţii vor avea dinţi cu până la 3-8 nuanţe mai albi. Rezultatul albirii durează în medie 2-3 ani, dar se poate repeta după această perioadă.

Tratamentul de albire în cabinetul stomatologic se desfăşoară în modul următor: medicul izolează gingiile pentru a le proteja – cu gel sau baraj de cauciuc şi aplică gelul cu peroxid pe suprafaţa externă a dinţilor. Apoi se proiectează o lumină specială – leduri sau laser – pe suprafeţele dentare, timp de 30-60 minute. Albirea laser a dinţilor este considerată a fi cel mai eficient şi mai sigur tratament de albire, dar este totodată cel mai costisitor.

Tratamentele de albire dentară sunt considerate a fi proceduri stomatologice sigure atunci când sunt efectuate corect, de către profesionişti.Există însă cazuri speciale, când apar unele efecte neplăcute. Printre acestea se numără hipersensibilitatea dentinară şi iritaţia gingivală. Un alt efect neplăcut este coloraţia inegală a dinţilor – acest lucru apare atunci când pacientul are şi dinţi artificiali, doar cei naturali căpătând o nuanţă mai albă.

Menţinerea nuanţei albe a dinţilor necesită un efort special: evitarea alimentelor şi băuturilor colorate, o igienă orală impecabilă şi continuarea tratamentului efectuat în cabinet cu un tratament disponibil la domiciliu.

Folosirea pastei de dinți potrivite este foarte importantă în menținerea albului dinților, iar blend-a-med All in One cu complex de staniu oferă protecția împotriva petelor și a tartrului de care dinții au nevoie. De asemenea, se recomandă evitarea pe cât posibil a fumatului, renunţarea la acest lucru ajutând foarte mult la menţinerea unei danturi curate şi sănătoase.

FAȚETE CERAMICE

Pentru a corecta sau îmbunatăți aspectul dinților, se pot folosi fațete dentare ceramice (de porțelan) care constituie un înveliș aplicat peste suprafața vizibilă a dinților. Dacă este vorba de închiderea spațiilor, creșterea dimensiunii dinților sau modificări de culoare, fațetele dentare ceramice constituie modalitatea cea mai conservatoare de a obține o modificare dramatică a zâmbetului dumneavoastră.

Constituind adesea o alternativă pentru coroane, fațetele dentare sunt „piese” foarte subțiri din ceramică sau plastic lipite pe suprafața dinților. Acestea pot constitui o soluție în cazul dinților cu modificări severe de culoare, ciobiți, cu mici găuri sau defecte, cu forme anormale sau înghesuiți, ori pentru corecția unor spații inegale sau nedorite.